Obsah článku
Čerstvě nakrájené kousky tohoto exotického ovoce lahodí každému mlsnému jazýčku. Chutná dobře v přírodní úpravě i zpracovaný ve vaší kuchyni. Jeho neodolatelná, šťavnatá chuť přináší vašemu organismu mnoho dobrého. V místních podmínkách je jeho pěstování obtížné, a tak je pro nás pořád trochu exotikou.
Ananas je tropické ovoce, pěstované v řadě tropických a subtropických zemích. Ananas je lahodný, voňavý a jeho enzymy napomáhají hubnutí. Původně pochází z oblastí Jižní Ameriky. V našich podmínkách je možné pěstovat ho pouze ve skleníku a vytvořit mu prostředí typické pro subtropické oblasti.
Vitamíny
Ananas obsahuje mnoho vitamínů, především B12, C, E a různé minerální látky a stopové prvky (draslík, hořčík, vápník, zinek, železo). Nejdůležitější látkou je však enzym štěpící bílkoviny – bromelain. Ten likviduje ve střevech cizopasné červy a bakterie vyvolávající průjmy a zároveň štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny, brání srážení krve, zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny na stěnách cév, pomáhá odvádět z těla škodliviny a uvolňuje svalové napětí a svalové křeče. Ananas je také často doporučován jako vhodná strava při odtučňovacích kúrách a dietách. Pomáhá z těla vylučovat nadbytečné tuky a zlepšuje jejich spalování.
Konzumace
Ananas kupujeme pouze zralý a uchováváme ho v pokojové teplotě, protože je choulostivý na chlad. Nezralý ananas má vyšší obsah kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu. Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyříznout uprostřed dřevnatou osu. Jistě je lepší dávat přednost čerstvému plodu před tím konzervovaným. Ananas v konzervě sice zachová většinu vitaminů, ovšem zničí se bromelain a to je velká škoda.
A na závěr lahodný recept na dlouhé zimní večery.
Grilovaný ananas
Ingredience: oloupaný ananas, med (na jeden celý ananas asi 3 lžíce, ale není to tak podstatné)
Postup přípravy: Ananas nakrájíme na plátky a potřeme rozpuštěným medem. Necháme, za občasného otočení a promíchání, asi hodinu odležet. Ananas pustí hodně šťávy. Poté po obou stranách opečeme na grilu.